Overzicht
In de rugzak
opplooibare drinkbekers
Sea to Summit X-seal&Go
We kregen ooit de tip om een tupperwarepotje mee te nemen, zodat je restjes van je klaargemaakt eten niet steeds in de vuilnisbak hoeft te gooien. Pas op de laatste dag voor vertrek kwam Nina thuis met twee van deze sluitbare drinkbekers. Wat ze zo geniaal maakt is niet enkel deze schroefdop, maar ook de plooibaarheid, de mogelijkheid om er kokend water in te gieten en hun volume. Er kan zo’n 40 cl water in, dus een behoorlijke portie pasta kan je er ook zeker in kwijt.
Ook bij het ontbijt komen deze potjes van pas. Bij alles eigenlijk!
Opinel
Thijs zweert thuis bij zijn Leatherman. Het is zijn alleskunner. Hij doet er ook alles mee: hout zagen, fiets herstellen, noem maar op. Maar het ding is zwaar, loodzwaar. Voor onze reis besloten we daarom zijn bakbeest thuis te laten en enkel een zwitsers zakmes en een Opinel mee te nemen. En eerlijk? Het zakmes hebben we maar een tweetal keer nodig gehad. De Opinel is nu gebombardeerd tot onze eerste keuze. En zelfs samen wegen ze minder dan de Leatherman.
Shampoobar & Denttabs
Zo’n 4/5de van je fles douchegel en shampoo is water. Ik herhaal: Je fles van 200ml bestaat voor 160ml uit water! Als rugzaktoerist is dat een serieus overbodig gewicht. Daarom zochten we naar een alternatief en vonden dit in zeepblokken die specifiek bedoeld zijn om onder de douche te gebruiken. Dit is dus geen gewone handzeep, maar het principe is hetzelfde. Dit spaart onze rug niet heel wat, maar ook onze rugzak en zijn inhoud. Gedaan met uitlopende flessen of kleverige doppen. Het nadeel van shampoobars is dat je ze moeilijker kunt vinden in het buitenland en dat het toch wel niet zo leuk is als douchegel uitknijpen op je hand.
Bij een wandeltocht van meerdere dagen sleuren wij geen tube tandpasta meer mee. Alle kleine beetjes helpen en deze tabs zijn wegens afwezigheid van water bijna de helft lichter dan een pasta. We nemen ook steeds maar een klein beetje reserve, waardoor het gewicht nog verder afneemt. De meeste denttabs zijn daarnaast ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar. Zo lozen we geen kwalijke stoffen in de natuur. Blijkbaar zou gewone tandpasta veel minder goed zijn voor het milieu, dus je kunt maar beter ook je steentje bijdragen, vinden we.
Waterfilter
Wat we heel vervelend vinden, is het overmatig gebruik van PET-flessen en vooral het gedrag van heel veel mensen hierrond. Zo zagen we meermaals mensen, op bijvoorbeeld de Filipijnen, flessen gewoon in de berm smijten en ook hier in België gebeurt dat jammergenoeg nog veel te veel. Omdat we landen zonder deftig recyclagesysteem niet extra wilden belasten en om onafhankelijk te zijn van winkels, kochten we een waterfilter. Vanwege zijn gewicht (65 gram) en doorvoerhoeveelheid kozen we voor een filter van Careplus (gelijk aan de Sawyer Mini SP128). Met dit kleine maar handige ding kun je snel veel water ontdoen van bacteriën en protozoa. Virussen zijn nog kleiner dan de filtergaatjes, dus daar is hij wel niet voor geschikt. De oplossingen hiervoor zijn chloordruppels of water koken. Buiten stedelijke omgevingen zouden heel weinig virussen in het water zitten, dus we hadden steeds aan de filter alleen genoeg. Voor Zuid-Amerika kochten we nog een SteriPen Ultra bij. Via UV-licht worden de levende cellen in het water onschadelijk gemaakt.
Het grote voordeel van een filter is tweeledig: Je moet met veel minder water sleuren tijdens een langere trektocht en je spaart op langere termijn heel wat geld uit. In een winkeltje langs de straat betaal je al snel tot 1 euro per liter. Vanaf 40 liter gefilterd water heb je de Careplus dus al terugverdiend.
Lakenzak
In een ideale wereld zijn alle hotels en hostels heel proper en worden de lakens steeds op een voldoende hoge temperatuur gewassen. Maar hé, stop de persen, we leven niet in een ideale wereld 🙂 We maakten veel mee dat we enkel een ongewassen fleecedekentje kregen of ietwat bevlekte lakens. Eénmaal kampte een hostel ook met bedbeestjes. Soms zweet je nogal hard in je slaapzak. De dekens op Chinese treinen worden veel minder vervangen dan die op Russische couchettes,…
In al deze gevallen is het leuk om te weten dat je met een gerust hart kunt slapen in je eigen zachte cocon van stof. Wij kozen zelf voor een zijden lakenzak, omdat deze nog net iets lichter zijn en zachter zijn om in te soezen. Onze lakenzak heeft ook een soort van kussensloop, dus daar hoefden we ons ook al geen zorgen over te maken!
Op de telefoon
Locus map
locusmap.eu
Bij uitstek dé beste GPS-applicatie voor de onafhankelijke rugzaktoerist en wandelaar. Deze applicatie combineert meerdere toestellen en dat helemaal gratis. Je krijgt een goede gps, kompas, hoogtemeter en stafkaart in deze alles-in-één oplossing. Bij internetbereik kun je de stafkaarten makkelijk zien, met hoogtelijnen en wandelpaden. Ga je naar een plaats waar je niet zeker bent van telefoonsignaal, gebruik dan de betalende kaarten uit de Locus Store. Als nieuwe gebruiker zijn drie kaarten gratis. Ik kan dit programmaatje niet genoeg aanprijzen! Wij vertrokken op geen enkele wandeltocht zonder eerst deze app te openen. Locus kan ook overweg met GPX-bestanden en andere voorgemaakte routes, zoals bijvoorbeeld van Wikiloc.
Maps.me Organic Maps
Organic Maps
Deze applicatie heeft waarschijnlijk geen uitleg meer nodig. De via OpenStreetMaps aangestuurde kaarten van deze applicatie zijn behoorlijk accuraat in zelfs de minst bezochte landen. Je kunt zelf ook plaatsen toevoegen en plekken opslaan die je interessant vindt. Sinds een recente update zijn er ook hoogtelijnen te gebruiken, maar volgens ons zijn die niet zo handig als bij Locus. De hoogteverschillen die aangeduid staan zijn te groot. In China is deze applicatie minder goed te gebruiken. Dat ligt aan de lokale overheid die bewust alle signalen dooreenschudt (behalve voor Chinese gps’en), waardoor je locatie er meestal zo’n 500 meter naast zit. Maar als je goed kunt kaartlezen en ongeveer je positie kunt bepalen is dit geen enkel probleem.
Weetje: Tot in 2020 was Maps.me dé te gebruiken applicatie, maar sinds een overname en commerciële uitbuiting hierna, besloten enkele ontwikkelaars deze aftakking te maken. Geen reclame in je zoekresultaten én je kunt je oude opgeslagen locaties blijven gebruiken. Dubbele overwinning!
2GIS
2gis.ru
Deze applicatie is een tip die we kregen van een vriendelijke hosteleigenaar toen we op zoek waren naar de juiste minibus in Almaty. Het overzicht bewaren in de grote stad is bijna onmogelijk en praten met de chauffeurs om de weg te vragen is uitgesloten. 2GIS is de oplossing: Het berekent de kortste route via het openbaar vervoer in heel wat landen, zoals Rusland, Kazachstan en Kirgizië en heel wat bussen zijn zelfs in realtime te volgen. Deze app verloste ons van heel wat kopzorgen. Nadeel? Niet over de hele wereld beschikbaar.
Trabeepocket
trabeepocket.com
Budgetbeheer op reis kan je in een schriftje doen, of in een spreadsheet. Wij kozen ervoor om het met deze duidelijke applicatie te doen. Je kunt heel gemakkelijk categorieën en budgetten ingeven, terwijl je ook zelf de koers bepaalt van de munt op dat moment. Grafieken, backups, dagelijkse budgetten, alles is heel duidelijk en overzichtelijk te zien. We zouden niet meer zonder kunnen!
Timeshifter
timeshifter.com/
Je hebt niet altijd geluk om een nachtvlucht te kunnen nemen die lang genoeg is om een behoorlijke rust te hebben. Een jetlag is niet leuk, daar kunnen we van meespreken. Dagen na je landing ben je ‘s middags moe en ‘s nachts klaarwakker. Timeshifter probeert daar iets aan te doen door je een schema voor te schotelen met je ideale slaapritme, vanaf enkele dagen voor de vlucht, tot enkele dagen later. De app geeft ook aan wanneer je moet stoppen met cafeïne en wanneer je beter niet meer op een scherm tuurt. Tip: Enkel de eerste reis is gratis, maar door telkens vluchten toe te voegen aan je trip, blijft hij verder berekenen, voor de niet!
Lectuur tijdens de voorbereiding
Epic hikes of the world
Epic hikes van Lonely Planet
Dit schitterende boek staat vol met uitdagende wandelingen over de hele planeet. Van elk continent staan er bekende, maar ook heel onbekende, meerdaagse wandelingen beschreven op zo’n manier dat je direct je rugzak wil vullen en het eerste vliegtuig wil nemen. Daarnaast vind je ook steeds soortgelijke hikes en geeft men info over praktische zaken. Zonder dit boek hadden we waarschijnlijk niet op de Chinese muur geslapen!
Universele reisgids voor moeilijke landen
Universele reisgids
Reizen naar vreemde landen is altijd moeilijk te bevatten vanuit je zetel. Er zijn andere gebruiken, andere tafelregels en je weet nooit of ze je staan te bedotten in je gezicht. Dit leuke boek geeft heel wat tips en informatie mee om je voorbereiding net wat uitgebreider te maken. Wij hebben er alleszins heel wat uit kunnen toepassen 🙂
Sovietistan
Sovietistan bij Pegasus uitgeverij
Een andere inkijk in Centraal-Azië krijg je moeilijk te zien als toerist. Zonder Russisch stoot je heel snel op een taalbarrière en de mensen zijn ook niet heel open over hun leven en verleden. Erika Fatland slaagde er wel in om voorbij de reisgidsen te gaan en boeide me bij het lezen van dit boek tot de laatste letter. Ze gaat praten met ontvoerde bruiden en ze beschrijft levendig hoe zij de Darvaza-gaskrater bezocht, voor het toerisme er op gang kwam. Een must als je naar Centraal-Azië trekt!
Eastern Horizons: Hitchhiking the Silk Road
Dit boek kwamen we toevallig tegen in een hostel in Kazachstan en het kon ons beide uitermate bekoren. Als je denkt dat je een gek bent door over land te reizen door moeilijkere landen, dan doet Levison Wood er nog een schepje bovenop: Hij liftte, zonder enig noemenswaardig budget, van London tot India in tijden waar de digitale camera net opkwam en het internet nog niet was doorgedrongen. Dàt moet pas een avontuur geweest zijn. In een meeslepende manier beschrijft hij hoe hij miraculeus een ongeval overleefde en in het Georgië van vóór het toerisme verliefd werd. Voor ons was het dubbel leuk omdat we veel beschreven plaatsen direct herkenden!
Een basis survivalboek of EHBO-gids
Verschillende technieken om vuur te maken, een shelter te bouwen in nood en water zoeken én vinden. Het zijn dingen die je hopelijk nooit nodig hebt, maar je voorbereiden op het ergste kan geen kwaad. Het is ook gewoon leuk om zo’n dingen te weten. Dat vinden wij toch 🙂 Bij een EHBO-gids moeten we vermoedelijk geen extra uitleg geven? Een verband leggen en weten hoe je een wonde moet verzorgen en CPR moet toepassen, zijn niet enkel op reis nuttige weetjes.
Websites om in het oog te houden
Journal of Nomads
journalofnomads.com
Cynthia en Niko zijn goed op weg om enkele bekende reisgidsen aan de kant te duwen. Ze maken volledige landgidsen en zoomen ook in op steden en mooie plaatsen of wandelingen. Wat het voor ons zeer interessant maakt is hun manier van reizen. Ook zij hebben geen bodemloze geldput, waardoor ze van vliegtuigen in taxi’s kunnen springen, maar reizen met lokaal vervoer en liften vaak. Dit geeft toch net een ander inzicht in ‘the ultimate guide to’ iets doen in een land 🙂
Caravanistan
caravanistan.com
Deze website is dé referentie als het gaat over reizen in Centraal-Azië! Recente informatie, meestal uit eerste hand neergeschreven, waar je ook kunt op rekenen. Reisgidsen gaan door revisie, drukken en verkoop en zijn daardoor snel drie jaar verouderd. Daar komt Caravanistan in beeld. In snel opkomende bestemmingen zoals Kirgizië geven zij duidelijke informatie. Ook het forum is een echte aanrader. Veel gebruikers en goede moderators maken het een pareltje.
Wegwijzer
wegwijzer.be
Wegwijzer is een peer-to-peer reisorganisatie. Het draait rond de input van de leden. Op de website zijn vele verslagen geschreven door mensen die zelf ergens geweest zijn en hun verhaal willen delen. Je kunt ook zelf verslagen toevoegen, wat Nina nu volop aan het doen is. Zo zorgt iedereen er samen voor dat informatie up-to-date blijft. Ze organiseren ook elk jaar een reisbeurs en een informatieavond voor langere reizen. Niet alles is perfect. Zo is het forum wat te kleinschalig en zijn de verslagen soms onoverzichtelijk ellenlange epistels van opstaan tot slapen. Maar je lid maken is zeker handig, als je (lang) op reis wilt.
Maps of the World
loadmap.net/en
Heel wat van de wereld is al in topografische kaarten gegoten. Op deze overzichtelijke website kun je gratis zowat de helft van de wereld downloaden. Dit kan handig zijn bij het voorbereiden van een trektocht!
Matrix Airfare Search
matrix.itasoftware.com/
Vluchten zoeken kan met heel wat zoekmachines. Kayak, momondo, Kiwi, Google flights,… allemaal geven ze behoorlijk goeie resultaten weer. Deze matrix, overgekocht door Google, lijkt ons de resultaten nèt iets duidelijker en sneller weer te geven. Vluchten boeken kan je niet via deze site, maar dat is meestal toch het goedkoopst via de maatschappijen zelf.