Ons budget per land

Ik wil op wereldreis, hoeveel moet ik sparen?

Eén van de moeilijkste beslissingen alvorens we op wereldreis vertrokken, was vastleggen welk budget we op onze reis wilden spenderen. Elk land was zo goed als onbekend en niet over elke bestemming was zoveel info te vinden als over pakweg Thailand. De reisbeurs van Wegwijzer heeft ons daarbij wel goed op weg geholpen. Eindelijk konden we aan mensen met ervaring vragen hoeveel zij in pakweg Tadzjikistan uitgaven. Ook collega Wouter kon een duidelijke visie geven, waarvoor dank 🙂


We beslisten om elk zo’n 15000 euro bijeen te harken. Dit deelden we op in 35 euro dagbudget per persoon en de overige centen gaan naar visa, vluchten en verzekering. Na enkele maanden reizen hebben we al heel wat verschillende meningen gehoord over dit budget. Voor de doorwinterde Azië-reiziger was dit een reusachtige som om elke dag te besteden. Maar mensen die China liever frequenteerden vonden dit véél te laag. We probeerden een mooi gemiddelde te budgetteren waarmee we comfortabel kunnen rondtrekken, zonder toegevingen te moeten doen op uitstapjes en een restaurantbezoek. We zijn ook geen 18 meer hé 🙂

Wat spendeerden wij?

Hieronder zullen we een steeds groeiend overzicht geven over wat elk land voor ons kostte, met tekst en uitleg. Weet wel dat ieder zijn reisstijl anders is. Wij hoeven bijvoorbeeld geen aparte badkamer, maar elke dag een dorm is ook niet aan de orde. De bedragen zijn uiteraard steeds voor ons samen. We hebben ook steeds met wisselkoersen en afhaalkosten te maken. Deze zijn ook zo accuraat mogelijk ingerekend in onderstaande bedragen.


Om wat overzicht te bewaren, geven we al onze uitgaven in op onze telefoon, in de applicatie TrabeePocket. In de betalende, maar nog steeds goedkope versie kun je eenvoudig eigen categorieën aanmaken. We probeerden de grootste uitgaven op te splitsen in het volgende rijtje:

  • Overnachting: Slapen, moet je overal doen.
  • Eten: Iets kleins langs de straat kopen en op restaurant gaan.
  • Inkopen: Zelf ingrediënten kopen, drank voor ‘s avonds, zakdoeken,… alles wat je in de winkel koopt.
  • Verfrissing en iets gaan drinken: Drankjes onderweg, een terras, een fles water in de winkel.
  • Telefoon: We proberen overal een lokale simkaart te pakken te krijgen zodat we kunnen surfen en hostels bellen. Kabels vallen hier ook onder.
  • Hygiëne: Zeep, toiletbezoek, de was, vrouwelijke benodigdheden, maar ook een kappersbezoek.
  • Campingmateriaal: meestal gewoon gasflesjes.
  • Sightseeing: betalende bezoeken aan parken, musea en zo meer.
  • Tour: Zaken die geregeld werden via een lokaal bureau.
  • Transport over land: Treinen, bussen, marschrutka’s en taxi’s. Ook autohuur en tanken.



Klik hieronder om snel verder te springen:



China

3109 euro op 48 dagen: 65 euro per dag
China
China is groot, zeer groot. Het valt dan ook niet te verwonderen dat bijna een derde van de centen opging aan transport. Bussen, nachttreinen en hst’s volgden elkaar in sneltempo op. Slapen was er ook aardig aan de prijs. Tot nu toe hadden de hotels en hostels daar het hoogste prijskaartje. Dat was niet steeds gerechtvaardigd, de kwaliteit liet soms te wensen over. Zeker in Peking hadden we beter een iets duurdere prijsklasse gekozen om veel meer waar voor ons geld te krijgen.
Van de meest magnifieke grotten tot het allerkleinste parkje: dokken ga je! Een open deeleconomie bestaat daar precies toch niet echt 🙂 Het betekende jammer genoeg dat we na een tijdje enkele parken in de hoofstad achterwege lieten en liever even gingen rusten in een mooiere attractie.
De Chinese simkaart was stevig geprijsd, aan ongeveer 20 euro. Zeker als je weet dat ze na 15 dagen plots niet meer functioneerde. Volgende keer zoeken we dat wat beter uit.
Met een gemiddelde van 2,5 euro per persoon per maaltijd kan het eten goedkoop genoemd worden. Zelfs in de kleinste stalletjes kregen we smakelijk (maar meestal nogal vettig) eten voorgeschoteld.
Tweede deel van China
Tijdens onze tweede rondreis in China volgde het budget eigenlijk zo goed als hetzelfde stramien. Wel hadden we nu het gevoel steeds meer waar voor ons geld te krijgen. De hotels waren iets beter (behalve ons allerlaatste in Jinhong, enorme afrader), de bezienswaardigheden waren grootser en mooier en we hadden ook meer afwisselend eten. Dit alles zal vooral te maken hebben met onze persoonlijke progressie op de reis. We weten meer wat we willen. De schrik om een bezienswaardigheid te missen is ook al grotendeels weg. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om sporadisch een tour vanuit ons hostel mee te doen, zodat we op een dag twee toppers konden aandoen.
Onze 8GB China Unicom-simkaart hadden we deze keer voor 64 Yuan, ongeveer €8,5. Deze keer moesten we wel een paspoort laten vertalen in het Chinees voor een kleine €7, een vriendenprijsje.

Lees hier al onze berichten over China!

Mongolië

1865 euro op 27 dagen: 69 euro per dag
Mongolie
Amai, een kleine 60 procent van het budget ging op aan de tiendaagse Gobitoer. Da’s een smak geld, maar wel de meest geschikte manier die we op dat moment konden vinden om deze immense vlakte in de zuidelijke helft van het land te bezoeken. Zelf rijden was voor ons geen optie. Huurautobedrijven bestaan niet echt, wegen nog minder en telefoonbereik is ook enkel in de dorpjes aanwezig. Ik heb ook nog nooit een gebroken vooras hersteld 😉 In het pakket dat ons aangeboden werd, zat de auto met chauffeur en gids/kok, de prijs voor overnachtingen (meestal echter de tent) en eten. Voor hetzelfde bedrag zouden we de volgende keer zelf een chauffeur charteren, zonder gids. Dit kost ongeveer 100 dollar per dag, en als je dit over vier personen verdeelt, betaal je maar de helft van wat wij betaalden voor onze toer. Je kookt dan wel zelf, maar de te bezoeken plaatsen zijn redelijk duidelijk en met een Engelssprekende chauffeur is de gids hélemaal overbodig. Zelf hebben we er niet veel aan gehad, zo erg zelfs dat we de zonsondergang in een kloof misten omdat ze nog aan het koken was…
Voor de rest was het eigenlijk een betrekkelijk goedkoop land. Lange-afstandsbussen kosten 1 euro per uur, een maand internet 5 euro. De winkels zijn wel maar zo’n 20 procent goedkoper dan België: nadeel van een land dat alles moet importeren.
We sliepen ook een pak nachten in onze tent, wat de prijs een stuk drukte.

Lees hier al onze berichten over Mongolië!

Rusland

1508,50 euro op 23 dagen: 65,50 euro per dag
Rusland
Reizen in Rusland, dat kan niet anders dan met de trein! Het is dan ook niet verwonderlijk dat het leeuwendeel van onze reis door dit immense land per spoor gebeurde. We denderden veel ‘s nachts door de lege natuur, wat een overnachting uitspaarde, tijd sneller voorbij liet gaan en een derde van ons budget opsoupeerde. We kozen niet steeds voor de goedkoopste oplossing. Soms kozen we voor langere ritten voor ons comfort. Dit resulteerde meer dan eens in een eigen (ongevraagde) vierpersoonscoupé.
Deze keer lieten we Moskou en Sint-Petersburg achterwege, ik was er al eerder geweest, wat de prijs voor sightseeing en bezoeken heel laag hield. Musea en parken zijn met een gemiddelde entree van 150 roebel goedkoop te noemen!
Waar we wel wat geld aan wilden uitgeven was de gegidste ronde door Noord-Ossetië. Op een dag zagen we heel wat plaatsen die je zelf niet handig kunt bereiken. Door een meevaller betaalden we uiteindelijk ook maar de helft van de voorziene prijs 🙂
Onze ongelimiteerde simkaart was de goedkoopste tot nu toe. Minder dan vijf euro. Zie ik daar iemand foto’s online backuppen?

Lees hier al onze berichten over Rusland!

Georgië

1260 euro op 20 dagen: 63 euro per dag
Georgie
Georgië, land naar ons hart! Lekker eten, makkelijk bereisbaar en behoorlijk goede slaapplaatsen. Niet verwonderlijk dat deze tripartite het grootste deel van ons budget toegeschoven kreeg. Na drie maanden op onze honger zitten, kon de tafel niet groot genoeg zijn en de vleesbrochettes niet sappiger. Lokaal transport was via marschrutka’s heel goedkoop, net als de taxi’s die we via Bolt aanvraagden (de Georgische Uber). We hadden onze laatste dagen nog wat centen over, dus besloten we een leuke auto te huren aan 61 euro per dag. Op deze manier konden we heel wat verder raken zonder ons zorgen te moeten maken qua tijd. Reken ook heel wat campingnachten in en zo raken we aan een mooi gemiddelde van 61 euro per dag.
Een simkaart kostte ons ongeveer 7 euro, omdat we in het begin de volledige belwaarde op een halfuur opsoupeerden. Pakket niet geactiveerd? Kan gebeuren.

Lees hier al onze berichten over Georgië!

Kazachstan

670 euro op 14 dagen: 48 euro per dag
Kazachstan
Prachtige streken verkennen en weinig spenderen? Welkom in Centraal-Azië! Winkelen is er naar ons gevoel een derde goedkoper dan in de heimat. Het grote verschil zat vooral in bezoeken. Musea en parken vragen nog niet de exuberante prijzen van China. Een euro voor een ingangsticket is gangbaar. Voor 4 euro heb je ook al lekker gegeten. Kleine stalletjes met echt lokaal eten zijn zelfs nog goedkoper.
Gasflesjes kosten trouwens overal ongeveer evenveel. 2 à 3 euro is gangbaar. Betaal je meer? Omdraaien en ander zoeken!
Treinreizen zaten op hetzelfde prijsniveau van het Russische systeem en het comfort lag zelfs wat hoger.We hebben ook heel wat geluk gehad met onze trek naar de Charyn canyon. Liften ging makkelijk en de aangeboden rit terug naar Almaty bespaarde ons zeker 40 euro.
Acht gigabyte data maakte ons vijf euro armer.

Lees hier al onze berichten over Centraal-Azië!

Kirgizië

776 euro op 16 dagen: 48,5 euro per dag
Kirgizië
Kirgizië is het land van de natuur en de wandelingen. Met je eigen tent slaap je waar je wil en er zijn ook superveel wandelingen te doen. Op zo’n dagen spendeer je dus niet veel meer dan wat nodig is om te eten. We hadden een tiental dagen bezoek van twee vrienden. Dat zorgde er voor dat we steevast een vierpersoonskamer konden boeken, wat de nachtprijs natuurlijk een pak deed zakken. We huurden twee dagen een chauffeur om ons van Bishkek naar Karakol te brengen, maar opnieuw: alles delen door vier scheelt een slok op de borrel. Marshrutka’s in de hoofdstad waren heel erg goedkoop, zo’n 10KGS per rit en die in Karakol maar de helft daarvan. Het loont dus zeker de moeite om wat trager door de stad te reizen.
Bepaalde dingen op je lijstje moet je gewoon doen: Nina en Michiel zijn een namiddag gaan paardrijden, dus het tourbudget moest worden aangesproken.
Een simkaartje kochten we voor 200 KGS, zo’n 2,60 euro.

Lees hier al onze berichten over Centraal-Azië!

Tadzjikistan

782,50 euro op 10 dagen: 78,25 euro per dag
Tadzjikistan
Een speciaal land, dat vereist een speciaal budget 🙂 Omdat we hier enkel de Pamir-highway konden bezoeken, wisten we op voorhand dat het een duurdere doortocht zou worden. Na twijfelen tussen zelf rijden en een chauffeur, besloten we voor het tweede te kiezen. Verhalen over kapotte auto’s en slechte service deden ons in combinatie met hoge offertes gaan voor de chauffeur. Ook hier blijkt er veel verschil te zitten. We kregen offertes binnen van om en bij de 1400 euro voor een achtdaagse rit, maar wij kregen Daniël te pakken voor 950 euro, gedeeld door 4. In deze prijs zit ook zijn overnachting, eten en benzine inbegrepen.
Overnachtingen, dat zou ons ook aardig wat kosten, dat wisten we. We lazen op de meeste blogs dat men ongeveer 10 dollar per persoon vroeg, voor slaapplaats, avondeten en ontbijt. Wij betaalden overal 15 dollar. Iets té veel naar ons gevoel, maar niet onderhandelbaar precies.
Het dagbudget werd dus steeds licht overschreden, maar het was het waard!
In Dushanbe werd alles weer zoals vanouds, lekker goedkoop 🙂

Lees hier al onze berichten over Centraal-Azië!

Oezbekistan

462 euro op 11 dagen: 42 euro per dag
Oezbekistan
Ons eerste bezoek in Oezbekistan, in de Ferganavallei, was een gekke combinatie van extreem goedkope en relatief dure kosten. Er is in de hele vallei (iets kleiner dan Vlaanderen) maar één hostel te vinden, verder waren we aangewezen op businesshotels. Één keer sliepen we aan 35 dollar, goedkoper vonden we niet, maar hier kregen we wel meer dan waar voor ons geld. Transport was dan weer belachelijk goedkoop: voor een minibusrit van anderhalf uur betaalden we een keer 40 eurocent, samen. Gedeelde taxi’s waren ook zeer betaalbaar, voor een paar euro stond je al minstens een halfuur verder.
In het zuiden van het land, het toeristische deel, was het andere koek. Transport was er minstens dubbel zo duur. Inkomprijzen voor bezienswaardigheden lagen zelfs bijna tegen Europese prijzen! Overnachtingen waren met een gemiddelde van 15 euro per nacht niet overdreven goedkoop, naar Centraal-Aziatische normen.
Een simkaart van 4GB kochten we voor 3 euro.

Lees hier al onze berichten over Centraal-Azië!

Turkmenistan

162,5 euro op 5 dagen: 32,5 euro per dag
Turkmenistan
Geen land kostte zo onverwacht veel minder dan Turkmenistan! We hadden gedacht dat we met een serieuze put in het budget zouden vertrekken en uiteindelijk viel alles eigenlijk meer dan mee! We sliepen 2 nachten in een AirBnB en 1 maal in een hotel aan de helft van de verwachte prijs. Omdat we de eerste nacht in onze tent naast de gaskrater sliepen, was onze enige kost die dagen eigenlijk transport naar de hoofdstad en wat eten.
Tempels en ruïnes bezoeken was ook heel voordelig, zeker ten opzichte van Oezbekistan. We konden ook in een heerlijk steakhouse onze buik rondeten voor zo’n 12 euro samen. We gingen dan ook twee keer eten daar! De wisselkoers op de zwarte markt was 18 Manat voor een euro.

Lees hier al onze berichten over Centraal-Azië!

Iran

482 euro op 14 dagen: 34,5 euro per dag
Iran
Had je ons vooraf verteld dat we voor 17 euro per persoon zouden kunnen rondreizen in een land, we hadden je gek verklaard. Maar kijk: Iran zorgde hiervoor!
We legden meerdere duizend kilometers af in dit grote prachtige land, maar doordat ze hun eigen olie oppompen én eigen bussen bouwen, zijn de lange-afstandsritten naast comfortabel ook belachelijk goedkoop. Meer dan 5 euro betaal je niet, voor een VIP-busrit van 8 uur. Net als in Kirgizië hadden we het geluk bezoek te krijgen van iemand, deze keer Nina’s broer Bram. We boekten telkens minstens een driepersoonskamer, wat de sowieso al lage slaapkosten drukte. De eerste twee dagen in Masshad hebben we gebruikgemaakt van Couchsurfing. Naast een zeer leuke ervaring heeft het ons ook bijna twee gratis dagen opgeleverd. We zijn nog steeds een beetje beschaamd hierover. De Iraniërs zijn zo gastvrij dat het niet meer normaal is!
Met falafels voor 30 eurocent en lekker eten voor maximaal 5 euro per persoon moesten we niet veel inkopen doen. Het heeft heel wat hulp van onze couchsurfhost gekost, maar we kregen een simkaart van 5GB te pakken voor 400000 Rial, 3 euro.
Veel toeristen zeiden trouwens dat het land veel goedkoper was geworden doordat de munt sterk gedevalueerd is de laatste jaren. Ik kan zeggen dat dit niet echt klopt. Inderdaad, de waarde is een pak lager, maar alles kost ook drie keer meer. Alles kostte me drie jaar geleden dus ongeveer hetzelfde, al betaalde je natuurlijk veel minder Rials.

Lees hier al onze berichten over Iran!

Laos

1320,5 euro op 21 dagen: 63 euro per dag
        Zonder Gibbon Experience: 44 euro per dag
Laos
Laos, het land waar we niet lang zouden blijven en waar we plots twee weken later nog zaten! Doordat we voelden dat we het even wat rustiger aan moesten doen, na maanden van stevig doorreizen, konden we in Laos wat gas terugnemen, ook op financieel vlak. Minder verplaatsingen, minder activiteiten en meer in kleine restaurants gaan eten, met zelfs sporadisch een picknick zorgden ervoor dat we met elk met 21 euro per dag ruimschoots toegeraakten. We huurden wel fietsen, maar zochten alles op het gemak wat uit en konden zo soms de helft winnen. De slowboat naar de Thaise grens was ook zalig. De twee dagen dobberen zorgden voor rust in het hoofd, en voor 21 euro samen konden we niet missen met deze keuze.
Omdat we toch zo weinig aan het spenderen waren, terwijl we alles deden wat we wilden, besloten we op het einde nog eens zot te doen en boekten een tweedaagse zipline-activiteit in de jungle. Deze Gibbon Experience kostte stukken van mensen, maar het was het zo hard waard! Ziplinen kan overal ter wereld, we deden het eerder al in Canada, maar slapen in boomhutten tussen de dieren gaf alles toch extra cachet!
We kochten geen simkaart, omdat we dus eigenlijk helemaal niet lang zouden blijven 🙂

Lees hier al onze berichten over Zuidoost-Azië!

Myanmar

1263,5 euro op 29 dagen: 43,5 euro per dag
Myanmar
Myanmar is een land dat met zijn recente populariteit nog geen blijf weet. Guesthouses en hotels schieten als paddenstoelen uit de grond, maar eigenlijk kunnen ze niet volgen. De kwaliteit was grotendeels ondermaats, maar dat alles wel voor een premiumprijs. Dit was uiteraard niet altijd het geval. Eten in de kleinere lokale restaurants was spotgoedkoop. Gemiddeld waren we met 5 euro samen al voorzien van een noedelsoep met drankje of shake. Heel lekker eten roomde ons 15 euro samen af. Dat valt nog steeds behoorlijk mee! Bussen en taxi’s waren iets duurder dan in Iran, maar zaten behoorlijk op Zuidoost-Aziatisch niveau. De bussen hier waren trouwens van de beste en modernste die wel tegenkwamen. We zijn aan de kust gaan duiken: voor 200000 MMK doken we tweemaal, met tussen de duiken een versnapering en drankje, een heel goede prijs. In myanmar vind je veel flesjes rum en whisky, niet van topkwaliteit maar drinkbaar voor het luttele bedrag van 90 eurocent voor 25cl.
Onze Telenor-simkaart mét topup, in totaal 5GB, werd ons aangerekend voor €3,5.


Lees hier al onze berichten over Zuidoost-Azië!

Singapore

265 euro op 3 dagen: 88,5 euro per dag
Singapore
Wat een verademing was Singapore na het stoffige Zuidoost-Azië! Superstrak en proper, alles tot in de puntjes geregeld en hypermodern. Maar dat komt ook allemaal voor een prijs natuurlijk. Goedkoop was het alleszins niet. Zo was onze grootste uitgave eigenlijk gewoon de overnachting. 35 euro per nacht betaalden we voor een ‘spacepod’. Dit is een futuristisch soort dubbel stapelbed in een gedeelde kamer, een dorm dus. Omdat we op budget reizen, zochten we onze activiteiten onderaan het prijsspectrum. Gelukkig is dat daar ook allemaal mogelijk! Toch betaalden we tweemaal met plezier een inkomprijs: Voor de serres van Gardens by the Bay en voor het Red Dot Museum. Beide zijn zeker aanraders! Eten in een restaurant is behoorlijk aan de prijs, maar in de vele supermarkten kun je een lekkere picknick samenstellen of eten bestellen aan de stalletjes. Echt eten zoals de lokalen deden we in een Hawker Market: Een soort eetmarkt met centrale tafels, waar je eten van alle verschillende toogjes kunt bestellen. Een metroritje kost maximaal 2,5 SGD; €1,65.
We kochten geen simkaart, wegens de korte reisspanne.

Colombia

835 euro op 16 dagen: 52 euro per dag
Colombia

Even meegeven dat dit overzicht voorlopig niet op het volledige land slaat. Wegens een snel vertrek na de coronavirusuitbraak moesten we onze reis staken in Santa Marta. Hopelijk kunnen we snel terugkeren en een duidelijker beeld scheppen van het land.

Zoals steeds reserveren we een derde van ons budget voor overnachtingen. Colombia duikt daar zelfs bij aparte kamers een stuk onder. We boekten nergens specifiek een kamer met apart sanitair, maar zelfs dan is 14 euro gemiddeld wel laag te noemen.
We hadden ons voorbereid op veel bonen en rijst, wat iemand ons eerder vertelde, maar zagen daar niet veel van. Wel overheerlijke gerechten en lekker brood! De Colombianen weten wat lekker eten is en op die golf surften we graag mee. OPEC-land Colombia zag zijn koers plots pijlsnel dalen (met een derde!) na de conflicten tussen Rusland en Saudi-Arabië. Daardoor werden activiteiten die misschien net iets te duur zouden geweest zijn binnen ons budget gekatapulteerd. Daar maakten we dan ook gretig gebruik van: We gingen duiken voor €43 pp (2 duiken, 180k COP), maar ook raften en rappellen naast een waterval (40k en 120k COP pp).
Musea hadden een laag prijsetiket en ook de bussen tussen de steden hebben ons niet meer dan 15 euro gekost.
Onze Claro-simkaart voor 15 dagen en 2GB heeft 26000 COP gekost, iets meer dan 6 euro.


Lees hier al onze berichten over Colombia!