Onnozele feitjes – deel één

In China eet je op de trein noedels. Ook al is het een rit van een uur, elke Chinees heeft steevast zijn pot instant noedels bij en staat in het rijtje om die met kokend water te vullen. 

Ik heb op deze reis zelden een keukenhanddoek gezien. Afwas wordt gedroogd aan de lucht, of gewoon nat in de kast gezet. Kalkplekken verzekerd 😉 

Toiletpapier moet je in de vuilnisbak gooien. De wc-afvoer in deze landen zou verstopt geraken als er papier in terecht kwam. 

Mongolen die voor het eerst een echt huis bouwen, delen dit niet onder in kamers. Ze zijn het gewoon van in één ruimte te leven zoals in een ger (een ger is een ander woord voor een yurt, als je dit niet kent moet je verplicht onze blog over Mongolië herlezen) 

Muggen kunnen bijten doorheen je kleren, vooral als je Nina heet. Mensen die Thijs heten daarentegen, kunnen gerust in short en T-shirt zonder Deet op pad. Muggenmagneet, quoi? 

Een ger kan je in Mongolië al kopen vanaf 500 euro. Het gemiddelde maandloon in Mongolië met een degelijke job is 280 euro, werd ons verteld.

In de douches in onze huidige contreien betekent rood en blauw in de helft van de gevallen koud en warm. Oeps, verkeerd aangesloten!

 
Chips met krab- of durumsmaak (ja, de kebab): allemaal te vinden. 

Aan squat-wc’s wen je verrassend snel, als het moet! 

‘Thee drinken’ (chai) betekent in Kirgizië ‘eten’ 

In sommige landen waar wij voet gezet hebben, is het openbaar vervoer niet gesubsidieerd. De buschauffeurs zijn allemaal zelfstandigen met een eigen auto, en moet bijgevolg zorgen dat ze genoeg volk op hun bus hebben om rond te komen. Kijk niet raar als je naar een bus ‘gelokt’ wordt in Kirgizië 🙂 

Trouwen in Centraal-Azië is een big business, vooral in Oezbekistan en Kazachstan. Als je trouwt, hoor je familie en vrienden uit te nodigen, maar ook hún vrienden en familie! Een ‘toi’ (feest) met zeshonderd gasten is niet abnormaal. In Oezbekistan zitten sommige koppels jarenlang in de schulden na hun feest… Er is sinds kort een nieuwe wet die zegt dat je maximum 250 gasten mag uitnodigen. 

Bij het bestellen van een Yandextaxi krijg je er soms gratis een kind bij (lees: de chauffeur haalde net zijn kind van school af). Als je dan met vier passagiers bent, moet dat drommeltje op de schoot.

Het openbaar vervoer in Centraal-Azië bestaat voornamelijk uit ‘marshrutka’s’, meestal uit Duitsland ingevoerde Sprinters. Er heerst een strikte hiërarchie. Oude vrouwen en vrouwen met kinderen hebben altijd recht op een zitplaats, jonge mannen zelden. Maar let op: oude vrouwen gaan niet naar de achterste stoelen. En oude vrouwen hoeven geen stokoude scharminkels te zijn, gewoon ouder dan de rest is voldoende. Sta je niet recht, dan spreken ze je zonder gêne aan. Bonus level: probeer maar eens de leeftijd van een vrouw in boerka te schatten!

3 reacties
  1. 600 gasten??? Dan zijn Bert en ik toch beter af met onze gastenlijst, hahaha.

    1. Een vrouw vertelde ons dat ze wel maar zo’n drie euro per gast spenderen aan eten. Het leeuwendeel van het grote budget gaat volgens een recent krantenartikel wel naar feestzalen en artiesten. Deze laatste zijn nu uiteraard serieus op hun teentjes getrapt.

  2. […] ‘Aaah’ *knikt maar kijkt niet-begrijpend* Trouwen is een big thing in Centraal-Azië, dat hebben we jullie al verteld. In Oezbekistan is het niet ongebruikelijk om 400 tot 600 gasten uit te nodigen. Onlangs is er […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.